Beter uit de coronacrisis komen

We hebben er momenteel allemaal last van. Niet alleen qua gezondheid hakt deze periode er flink in, maar ook financieel gezien. Een groot deel van de samenleving zit momenteel gedwongen thuis. Jij misschien ook wel. Gedwongen thuiswerken met kinderen op de achtergrond die je ook moet bezighouden. Wellicht heb je een eigen onderneming, ben je freelancer de hoeveelheid werkzaamheden zijn door het virus beperkt. Zeker wanneer je leeft van nieuwe bestellingen van klanten en tijdelijke opdrachten, is dit een moeilijke tijd. Want bijna alle bestellingen blijven uit en  interim opdrachten worden stop gezet, nieuwe opdrachten lijken een utopie. Er moet dus eigenlijk wel iets gebeuren. Bij de pakken neerzitten heeft geen zin. Gelukkig zijn er dan ook een hoop dingen die je kunt proberen om deze tijden ook financieel gezond door te komen. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan:

  • Je huishoudboekje onder de loep nemen: Waar geef je veel geld aan uit, wat vooral in deze tijd eigenlijk niet nodig is? Het gaat dan bijvoorbeeld om luxe dingen, die momenteel verre van essentieel zijn. Wanneer je er even goed voor gaat zitten, zal het je verbazen op hoeveel dingen je al snel consistent kunt besparen. Neem je huishoudboekje onder de loep en bespaar op die manier een hoop geld.
  • Spreek je netwerk aan: We hebben allemaal wel een netwerk aan mensen waarbij we terecht kunnen. Zeker in deze lastige tijden is het moment daar om er een beroep op te doen. Wie ken je allemaal aan mensen die iets in jouw branche aan werkzaamheden uitvoeren? Bel zulke personen gewoon eens op en vraag of zij toevallig een idee hebben. Niet geschoten is altijd mis en wie weet levert het wel iets op.
  • Werk je CV bij: Deze periode biedt ook een goede mogelijkheid om je CV eens bij te gaan werken. Zeker wanneer je een tijdje niet hebt hoeven solliciteren, raakt je CV echt verouderd. Je hebt nu ruim de tijd om hier iets aan te doen. Zorg ervoor dat je CV zo uitgebreid mogelijk wordt opgesteld. Zo ben je perfect voorbereid op de periode die over een tijdje gaat komen, wanneer iedereen weer aan het werk gaat.
  • Volg trainingen: Daarnaast is deze periode bij uitstek geschikt om jezelf verder te ontwikkelen. Online trainingen zijn een ideaal middel om je skills uit te breiden. Je kunt het zo gek niet bedenken of er wordt wel een training voor aangeboden. Een goede manier om toch op een productieve wijze je dag door te komen. Zo zit je niet stil, verveel je je niet en ga je er qua kennis en kansen op de arbeidsmarkt nog op vooruit ook.


In deze periode is het lastig om te bepalen hoe de toekomst eruit gaat zien. Wie weet hoelang de negatieve werking van de coronacrisis nog doorwerkt op financieel vlak. De kans is groot dat de arbeidsmarkt er op een hele andere manier uitziet. Je doet er dan goed aan om je zo optimaal mogelijk voor te bereiden. Wanneer we dan straks met z’n allen het gewone leven weer oppakken, ben jij er zelfs op vooruit gegaan. Zet iets negatiefs om in iets positiefs door er op een productieve wijze mee om te gaan.

Deel dit artikel
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Lees meer blogs

Arbeidsmarkt

Scheidt Corona kaf van het koren in recruitment markt?

Afgelopen week kreeg ik een belletje van een collega recruitmentbureau. Ze vertelde me dat ze dé ideale kandidaat hadden gevonden voor een openstaande vacature. Wij staan altijd open voor een dergelijke aanbeveling, maar het baarde ons wel zorgen dat deze kandidaat zo naar ons werd doorgestuurd. Waarom? Het collega recruitmentbureau had geen enkele kennis van onze organisatie, functie en onze behoefte. Aansluitend hebben we de kandidaat gebeld en met een telefoontje werd duidelijk dat de kandidaat zelf van niets afwist (het netwerk is soms heel klein). En dat is exact het punt waar wij ons zorgen over maakte. Kandidaten zijn al langer een gebruiksvoorwerp geworden, waarbij Cv’s worden doorgeschoven zonder inhoudelijk met de kandidaat in gesprek te zijn.