De eerste stappen naar de arbeidsmarkt, hoe zet je die?

Hoi, Ik ben Roos en ik ben net afgestudeerd! Trots op mijn diploma en blij dat het er op zit, maar nu is het moment aangebroken om de arbeidsmarkt op te gaan. Waar begin je met zoeken en hoe pak je dat aan? Het kan best overweldigend zijn, maar we zijn zeker niet de enigen. Om elkaar op weg te helpen deel ik dan ook in deze blog mijn ervaringen en tips.

Maak rust in de chaos

Er komt aardig wat op je af wanneer je aan het begin van je carrière in de arbeidsmarkt staat, heb ik gemerkt. Ik heb natuurlijk wel bijbaantjes en stages gehad, maar dit is groter. Hier ga je van leven en breng je een groot deel van je tijd door. De arbeidsmarkt is gigantisch en je moet er in je eentje je weg zien te vinden. Ik vind het in ieder geval heel wat.

Misschien ben jij ondertussen nog wel met je scriptie bezig: dan is het al helemaal chaos. We beginnen bij het begin: door orde te scheppen. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar als ik orde in mijn hoofd heb kan ik een stuk meer aan!

Ik baken af wat voor potentiële werkgevers er wel en niet bij mij passen. Weet je nog niet precies wat je wilt? Streep dan in ieder geval weg wat je niet wilt. Dat maakt de lijst al een stuk korter en de chaos wat kleiner. 


De voordelen van “kieskeurig” zijn

Het lijkt misschien kieskeurig om potentiële werkgevers af te strepen. Ik dacht eerst ook dat je als starter misschien beter niet te veel eisen kan stellen. Toch zitten er meer voordelen aan kieskeurig zijn dan je zou denken. Ik heb ze voor mezelf toen op een rijtje gezet: 

  • Hoe beter een werkplek bij je past, des te makkelijker je motivatie en skills kunt beargumenteren
  • De kans dat je een betere match bent dan andere sollicitanten stijgt
  • Een sollicitatie(gesprek) verloopt soepeler
  • Je zelfvertrouwen en motivatie groeien


Vooral als je net als ik wel eens zenuwachtig wordt van solliciteren, is het heel fijn om sterker in je schoenen te staan. Dit zijn voordelen die mij geruststellen en zelfvertrouwen geven. 


Research: waar ben ik op m’n plek?

Om te ontdekken welke werkplekken bij mij lijken te passen, heb ik een extra tussenstap ingelast: het doen van extra research. Geen zorgen, er komen geen reflectieverslagen of kwantitatieve onderzoeken bij kijken. Dit is een stuk simpeler.  

Ik zette mijn sterke punten en wensen voor een werkplek op een rijtje. Dat heb ik niet meteen super specifiek te gedaan, want je komt er snel genoeg achter of een bedrijf jou wat lijkt.

Elk bedrijf heeft wel een website met een ‘about’ pagina en een mission statement. Zie het een beetje als Tinder: je bent aan het swypen en de ‘about’ pagina is het profiel.

Normaal zullen niet veel mensen deze pagina’s lezen, maar nu komt het ons super goed uit. Je leest al snel hoe de cultuur binnen een bedrijf is en wat ze uit willen stralen. Past dat bij mij? Denk ik met mijn skills bij te kunnen dragen? Dan heb je een potentiële match te pakken! 

Volg Roos in haar zoektocht of kan je wel wat extra ondersteuning gebruiken? Cibus Digital begeleidt jonge potentials zoals jij en Roos in onze zoektocht naar de arbeidsmarkt, met handige coachingstips en meer. Wil je hier meer over weten? Stuur dan een WhatsApp bericht of e-mail aan info@cibus-digital.nl

Deel dit artikel
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Lees meer blogs

Arbeidsmarkt

Scheidt Corona kaf van het koren in recruitment markt?

Afgelopen week kreeg ik een belletje van een collega recruitmentbureau. Ze vertelde me dat ze dé ideale kandidaat hadden gevonden voor een openstaande vacature. Wij staan altijd open voor een dergelijke aanbeveling, maar het baarde ons wel zorgen dat deze kandidaat zo naar ons werd doorgestuurd. Waarom? Het collega recruitmentbureau had geen enkele kennis van onze organisatie, functie en onze behoefte. Aansluitend hebben we de kandidaat gebeld en met een telefoontje werd duidelijk dat de kandidaat zelf van niets afwist (het netwerk is soms heel klein). En dat is exact het punt waar wij ons zorgen over maakte. Kandidaten zijn al langer een gebruiksvoorwerp geworden, waarbij Cv’s worden doorgeschoven zonder inhoudelijk met de kandidaat in gesprek te zijn.